Sabiha GÖKÇEN


Dünya'nin ilk kadin savas pilotu ve ilk Türk kadin pilot
Dünya'nin ilk kadin savas pilotu ve ilk Türk kadin pilot

Bursa Vilayet Baskatibi Hafiz Mustafa Izzet Bey ile Hayriye Hanim’in kizlari Sabiha, 22 Mart 1913’te Bursa’da dünyaya geldi. Anne ve babasini küçük yasta kaybeden ve agabeyi tarafindan büyütülen Sabiha, 1925’te henüz 12 yasindayken Bursa ziyareti sirasinda evlerinin yakinindaki Hünkar Köskü’nde konaklayan dönemin cumhurbaskani Atatürk’e ulasmayi ve okumak istedigini iletmeyi basarmisti.

 

Atatürk tarafindan evlat edinilmesi



Atatürk, agabeyinden izin alarak kendisini evlat edindi ve Ankara’ya götürdü.

Sabiha, Çankaya Ilkokulu, Arnavutköy Kiz Koleji ve Üsküdar Amerikan Kiz Koleji’nde egitim gördü. Rahatsizligi nedeniyle ögrenimini yarida kesip Heybeliada ve Viyana’da tedavi gördü.

Bir süre Fransizcasini ilerletmek amaciyla Paris’te bulundu.

1934’te Soyadi Kanunun çikmasindan sonra Atatürk kendisine Gökçen soyadini verdi. Bu soyadi verildiginde henüz havacilikla ilgisi yoktu.


Havacilik ile tanismasi


Sabiha Gökçen, 1935'de Türkkusu’nun açilis töreninde yapilan planör gösterilerinden etkilenerek havaciliga ilgi duydu. Atatürk’ün de destek vermesi ile 1935'te Türk Hava Kurumu'nun Türk Kusu Sivil Havacilik Okulu'na girdi, Ankara'da yüksek planörcülük brövelerini aldi.

Gökçen, yedi erkek ögrenciyle birlikte Kirim'a gönderilerek alti aylik yüksek planörcülük egitimini Koktebel Yüksek Planör Okulu'nda tamamladi. Moskova'ya motorlu uçak okuluna gitmeyi planliyordu. Ancak manevi kiz kardesi Zehra'nin ölüm haberini alinca bu düsünceden vazgeçerek ülkesine döndü.

Bir süre dünyaya küsen Sabiha, Atatürk'ün israrlari ile yeniden çalismalara basladi. Eskisehir Havacilik Okulu’nda Sami Uçan ve Muhittin Bey’den özel uçus egitimi aldi. 25 Subat 1936’da ilk defa motorlu uçak ile uçmaya basladi.

"Dünyanin ilk kadin savas pilotu" unvanini almasi


Gökçen'in, uçus egitimde gösterdigi basarilardan dolayi, Atatürk kendisine sunlari söyledi:

“Beni çok mutlu ettin… Simdi artik senin için planladigim seyi açiklayabilirim… Belki de dünyada ilk askeri kadin pilot olacaksin… Bir Türk kizinin dünyadaki ilk askeri kadin pilot olmasi ne iftihar edici bir olaydir, tahmin edersin degil mi? Simdi derhal harekete geçerek seni Eskisehir’deki Tayyare Mektebi’ne gönderecegim. Orada özel bir egitim göreceksin ”

O yillarda kizlar askeri okullara alinmadigi için özel bir üniforma giydirilerek Eskisehir Uçus Okulu’nda, 1936-1937 döneminde 11 ay boyunca özel egitim aldi. Bu egitim sorasinda kendisine ilkokul ögretmeni Nüveyre Uyguç eslik etti. Gökçen, brövesini aldiktan sonra Eskisehir’deki 1. Hava Alayi’nda 6 ay görev yapti, bu sirada Trakya ve Ege manevralarina katildi.

1937 yilinda Tunceli Harekati'na katilan Gökçen, bu harekattaki rolü ile dünyanin ilk kadin savas pilotu oldu. Tunceli dönüsü, Cumhurbaskani, Basbakan ve Genelkurmay Baskani’nin da katildigi bir törenle kendisine Türk Hava Kurumu Murassa (Iftihar) Madalyasi verildi. 30 Agustos 1937'de askeri uçus brövesi aldi.

Balkan Turu



1938'de u